Zelfvertrouwen is iets anders dan arrogantie

Zelfvertrouwen is iets anders dan arrogantie. Mensen die arrogant zijn voelen zich boven de ander staan, denken minder over de ander. Zelfvertrouwen zegt niets over hoe je over de ander denkt, maar over het vertrouwen dat je in jezelf hebt.

Wanneer je weet wat je wil, positief en op de toekomst gericht, voel je je goed. Je voelt dat van binnen en straalt dat ook naar buiten uit. Je straalt zelfvertrouwen uit.

Zelfvertrouwen over je uitstraling en de manier waarop je met andere mensen om gaat. Wie rust en zelfvertrouwen uitstraalt, weet wat hij of zij wil en laat dat op een prettige manier merken, is positief en op de toekomst gericht.

Vertrouwen in jezelf, begint met weten wie je bent. Wat zijn je kwaliteiten, waar ben je goed in? Dat vinden we heel moeilijk om van onszelf te benoemen. Je ziet vaak alleen wat je niet kan in plaats van wat je wél kan. Omdat onzekerheid te maken heeft met angst, de angst dat je niet goed genoeg bent, dat je niet mooi of leuk bent. Of dat je de verkeerde keuzes maakt en de angst dat anderen dat ook vinden. Door deze angst neemt het vertrouwen in jezelf af.

Het is een soort van weegschaal, met aan de ene kant je zelfvertrouwen en de andere kant je angst. Angst is heel belangrijk om te hebben, anders zou je zomaar de weg oversteken zonder op te letten. Dus angst maakt je ook alert. Zelfvertrouwen heb je ook nodig, het vertrouwen dat jij die weg over kan steken en dat er niets gebeurt.

Jezelf af en toe onzeker voelen is heel gewoon. Niemand is honderd procent zeker van zichzelf. Maar wanneer je er dagelijks last van hebt is het heel vervelend.

Om meer vertrouwen te krijgen, zal je stappen moeten zetten. Werken aan persoonlijke ontwikkeling kan heel waardevol zijn. Met persoonlijke ontwikkeling werk je aan je kwaliteiten, je uitdagingen en ook aan je beperkende overtuigingen. Want het zijn de beperkende overtuigingen die je klein en onzeker houden.

Met de volgende tips kun je werken aan je zelfvertrouwen:

  • Schrijf eens op waar je onzeker over bent. Laat het je partner, vriend of vriendin lezen en laat hen benoemen of dit logisch is.
  • Bedenk eens wanneer je wel zelfvertrouwen had en hoe voelde dat toen?
  • Laat je partner, of vriendin eens 3 kwaliteiten van jou benoemen.

Wanneer je meer begeleiding nodig hebt dan wil ik je graag helpen met mijn traject ‘Zelfliefde en Zelfvertrouwen’! Je gaat dan stap voor stap de ontwikkeling maken naar meer zelfvertrouwen in jezelf en daardoor krijg je een leuker en makkelijker leven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *